Testul Babeș Papanicolau: Un pas esențial pentru sănătatea femeilor

Testul Papanicolau, este o procedură de screening utilizată pentru detectarea modificărilor celulare în colul uterin.

test papanicolau

Procedura de testare implică colectarea unei mostre de celule din zona colului uterin. Acest lucru poate fi realizat în timpul unui examen ginecologic de rutină. Medicul ginecolog va introduce un instrument numit speculum în vagin pentru a vizualiza colul uterin și va folosi o spatulă sau o perie pentru a colecta celule de pe suprafața acestuia.

Scopul principal al testului Papanicolau este de a detecta orice anomalii celulare care ar putea indica prezența unor modificări precanceroase sau canceroase în colul uterin. 

Prin identificarea acestor modificări în stadii incipiente, testul Papanicolau poate ajuta la prevenirea dezvoltării ulterioare a cancerului de col uterin sau la tratamentul acestuia în fazele timpurii.

După ce se colectează mostrele de celule, acestea sunt trimise la un laborator specializat pentru analiză. În funcție de rezultatele acestor analize, medicul ginecolog poate identifica dacă sunt necesare investigații suplimentare sau tratament.

De ce este important testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este un instrument vital în lupta împotriva cancerului de col uterin și în menținerea sănătății generale a femeilor. 

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai comune forme de cancer în rândul femeilor din întreaga lume. Cu toate acestea, este și una dintre cele mai prevenibile forme de cancer. Testul Papanicolau permite detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau canceroase în colul uterin, ceea ce oferă oportunitatea de a interveni înainte ca boala să se dezvolte în stadii avansate.

Prin identificarea și tratarea precoce a problemelor celulare, testul Papanicolau poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin. Studiile arată că participarea regulată la screening-ul cervical poate reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin cu până la 90%.

Pe lângă detectarea cancerului cervical, testul Papanicolau poate oferi și informații despre starea generală a sănătății colului uterin. Acest lucru poate ajuta medicul ginecolog să identifice și să trateze alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală sau alte anomalii celulare.

Când este indicat să faci testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este o componentă importantă a îngrijirii preventive a sănătății femeilor și este recomandat să fie efectuat în mod regulat în funcție de vârstă, istoric medical și alți factori de risc individuali.

În general, recomandările medicale privind momentul în care ar trebui să începi screening-ul cervical și frecvența testelor variază. În Statele Unite, de exemplu, majoritatea organizațiilor medicale, inclusiv Societatea Americană de Medicină Clinică (American College of Physicians) și Societatea Americană de Obstetrică și Ginecologie (American College of Obstetricians and Gynecologists), recomandă următoarele:

 • Screening-ul cervical cu testul Papanicolau ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani, indiferent de debutul activității sexuale.
 • Femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani ar trebui să facă un test Papanicolau la fiecare 3 ani.
 • Femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani pot opta pentru un test Papanicolau combinat cu testul HPV la fiecare 5 ani sau pentru un test Papanicolau singur la fiecare 3 ani.
 • Femeile cu vârsta peste 65 de ani care au avut rezultate normale la testele Papanicolau anterioare și nu au factori de risc semnificativi pot opri screening-ul cervical, cu excepția cazului în care există recomandări specifice din partea medicului lor.

În plus față de recomandările generale, există unele circumstanțe și factori de risc care pot influența frecvența testelor Papanicolau. Acestea pot include:

 • Femeile cu un istoric de infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi infecția cu virusul papiloma uman (HPV), pot necesita screening cervical mai frecvent.
 • Fumatul poate crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin, motiv pentru care femeile fumătoare ar putea fi sfătuite să facă teste Pap mai frecvente.

Starea imunologică a unei femei poate influența riscul de a dezvolta cancer de col uterin, iar aceasta poate fi luată în considerare atunci când se stabilește programul de screening.

Ce trebuie să faci înainte de Papanicolau?

Înainte de a face un test Papanicolau, este important să urmezi câțiva pași simpli pentru a te pregăti adecvat pentru procedură:

 • Este recomandat să eviți programarea testului Papanicolau în timpul menstruației, deoarece sângele menstrual poate afecta calitatea probelor prelevate. Dacă este posibil, programează-ți testul într-o perioadă în afara menstruației.
 • Cu cel puțin 48 de ore înainte de testul Papanicolau, evită să folosești spermicide, creme vaginale, lubrifianți sau orice alte produse vaginale, deoarece acestea pot afecta rezultatele testului. De asemenea, evită relațiile sexuale, folosirea tampoanelor și nu efectua spălături vaginale.

Procedura efectivă a testului Papanicolau este relativ simplă și nedureroasă:

 • În timpul examenului, vei fi așezată pe o masă de examinare, cu picioarele pe suporturi special concepute pentru aceasta. Medicul sau asistentul medical va utiliza un speculum pentru a deschide ușor vaginul și a vedea colul uterin.
 • Folosind o spatulă mică sau o perie specială, medicul va colecta ușor celule de pe suprafața colului uterin și din canalul cervical. Acest proces este nedureros și durează doar câteva secunde.
 • Mostrele colectate sunt plasate într-un recipient special și trimise la laborator pentru analiză. Acolo, un tehnician de laborator va examina celulele sub microscop pentru a identifica orice modificări sau anomalii.

Ce poate indica Testul Papanicolau?

Rezultatele testului pot fi clasificate în mai multe categorii, iar interpretarea acestora depinde de prezența sau absența oricăror anomalii celulare. Iată o prezentare generală a modului în care pot fi interpretate rezultatele testului Papanicolau:

 • Rezultate normale

Dacă rezultatele testului Papanicolau sunt normale, acest lucru înseamnă că nu s-au identificat anomalii celulare sau modificări precanceroase în probele colectate. În această situație, este posibil să nu fie necesară nicio acțiune suplimentară, iar medicul ginecolog îți va recomanda să faci următorul test Papanicolau în conformitate cu programul de screening recomandat.

 • Rezultate anormale

Dacă rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, acest lucru poate indica prezența unor modificări celulare sau a altor anomalii în colul uterin. Tipul și gravitatea anomaliilor pot varia, iar medicul ginecolog va discuta cu tine următorii pași în funcție de natura rezultatelor.

Unele rezultate anormale pot necesita teste suplimentare, cum ar fi colposcopia (o examinare mai detaliată a colului uterin utilizând un instrument specializat) sau biopsia (prelevarea unei mostre de țesut pentru analiză sub microscop).

Este important să urmezi recomandările medicului tău și să discuți cu el despre orice întrebări sau îngrijorări legate de rezultatele testului.

 • Rezultate borderline sau nedeterminate

Uneori, rezultatele testului Papanicolau pot fi clasificate ca fiind borderline sau nedeterminate. Acest lucru înseamnă că celulele prelevate au prezentat unele modificări, dar nu sunt suficient de clare pentru a fi clasificate ca anormale.

În aceste cazuri, medicul ginecolog poate recomanda teste suplimentare sau poate decide să repete testul Papanicolau după o perioadă de timp pentru a monitoriza orice schimbări.

Testul Papanicolau este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru a-ți proteja sănătatea și a preveni cancerul de col uterin. 

Accesul la screening regulat, împreună cu educația și conștientizarea, joacă un rol vital în menținerea sănătății femeilor. 

Înțelegerea procedurii, respectarea recomandărilor medicului ginecolog și participarea activă la îngrijirea sănătății tale pot face o diferență semnificativă în prevenirea și tratarea cancerului de col uterin.

Dacă sunteți preocupată de starea dumneavoastră de sănătate sau aveți întrebări cu privire la testele de screening, suntem aici pentru a vă ajuta. Echipa noastră de medici specializați de la Elysee Hospital este pregătită să vă ofere suport și îndrumare personalizată în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră cervicală. O consultație poate oferi răspunsuri și clarificări importante pentru îngrijirea și prevenirea oricăror probleme. Luați primul pas către o viață mai sănătoasă și programați o consultație astăzi. Fie că este vorba despre un test de screening sau doar despre o discuție informativă, suntem aici pentru dumneavoastră.

Surse:

https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm

https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/test-results.htm

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/P15-9019

https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/the-latest/why-annual-pap-smears-are-history-but-routine-ob-gyn-visits-are-not

Call Now Button