Hipertensiunea Arterială: Ghidul complet pentru o inimă sănătoasă

Hipertensiunea arterială (HTA), cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, este o afecțiune medicală în care presiunea sângelui în artere este persistent ridicată.

hipertensiune

Hipertensiunea arterială poate suprasolicita inima și vasele de sânge, crescând riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Conform statisticilor OMS, 6.6 milioane de români suferă de hipertensiune, dar doar 68% dintre aceștia sunt diagnosticați.

Din păcate, doar 59% dintre cei diagnosticați sunt tratați, iar doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt considerate în general a fi sub 120/80 mmHg. În cazul hipertensiunii arteriale, aceste valori pot fi mai mari, iar gradul de severitate poate varia.

Presiunea arterială este măsurată în două numere:

 • Sistolic: Presiunea din artere atunci când inima bate și pompează sânge.
 • Diastolic: Presiunea din artere atunci când inima este în repaus între bătăile cardiace.

Clasificarea hipertensiunii arteriale:

 • Tensiune arterială normală: Sistolic < 120 mmHg și diastolic < 80 mmHg.
 • Pre-hipertensiune: Sistolic între 120-139 mmHg și diastolic între 80-89 mmHg.
 • Hipertensiune grad I: Sistolic între 140-159 mmHg și diastolic între 90-99 mmHg.
 • Hipertensiune grad II: Sistolic ≥ 160 mmHg și diastolic ≥ 100 mmHg.

Cauzele exacte ale hipertensiunii arteriale pot fi variate și deseori nu sunt complet înțelese. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc și condiții care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, printre care:

 • Factori genetici și ereditari: 

Persoanele cu antecedente familiale de hipertensiune arterială pot avea un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

 • Stilul de viață: 

O alimentație bogată în sare, un consum excesiv de alcool, fumatul, sedentarismul și nivelurile ridicate de stres pot contribui la creșterea tensiunii arteriale.

 • Factori de mediu: 

Poluarea aerului și expunerea la substanțe toxice pot avea, de asemenea, un impact asupra tensiunii arteriale.

 • Afecțiuni medicale: 

Anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, obezitatea, apneea de somn și boli renale, pot fi asociate cu hipertensiunea arterială.

Dacă hipertensiunea arterială nu este controlată corespunzător, poate duce la complicații grave de sănătate, inclusiv: boli cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oculare, alte complicații cum ar fi anevrismul aortic și demența.

Formele principale de HTA

Există două forme principale de hipertensiune arterială: hipertensiunea arterială primară (esențială) și hipertensiunea arterială secundară.

Hipertensiunea arterială primară 

Hipertensiunea arterială primară, cunoscută și sub numele de hipertensiune esențială, este cea mai comună formă de hipertensiune arterială. Aceasta reprezintă aproximativ 90-95% din toate cazurile de HTA. 

Caracteristica principală a hipertensiunii primare este absența unei cauze identificabile. În ciuda cercetărilor ample, cauza exactă a acestei forme de hipertensiune nu este complet înțeleasă. Cu toate acestea, se crede că o combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Hipertensiunea arterială secundară

Hipertensiunea arterială secundară este cauzată de o altă afecțiune medicală sau de medicamente. Aproximativ 5-10% din cazurile de hipertensiune arterială sunt considerate secundare. 

Această formă de HTA poate fi consecința unor afecțiuni precum afecțiuni renale, boli endocrine (cum ar fi hipertiroidismul sau boala Cushing), boli vasculare (cum ar fi stenoza renală sau coarctația aortică), utilizarea anumitor medicamente (cum ar fi contraceptivele orale, medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene și decongestionantele nazale), sau alte cauze specifice.

Diferențe între hipertensiunea primară și hipertensiunea secundară

Hipertensiunea arterială primară este idiopatică, fără o cauză identificabilă, în timp ce hipertensiunea arterială secundară este cauzată de o afecțiune medicală subiacentă sau de utilizarea anumitor medicamente.

Hipertensiunea arterială primară este mult mai comună decât cea secundară.

Tratamentul hipertensiunii arteriale primare se concentrează în principal pe modificările stilului de viață și, în unele cazuri, pe medicamente, în timp ce tratamentul hipertensiunii arteriale secundare vizează tratarea afecțiunii de bază sau ajustarea medicamentelor care pot agrava tensiunea arterială.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este o afecțiune complexă care poate fi influențată de o varietate de factori genetici, de mediu și de stil de viață. În timp ce unele cazuri de hipertensiune arterială pot avea cauze identificabile, altele pot fi idiopatice, fără o explicație precisă. 

Factori de risc și cauze potențiale:

Antecedentele familiale de hipertensiune arterială pot crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni. Anumite variante genetice pot influența sensibilitatea organismului la factorii care contribuie la creșterea tensiunii arteriale.

Un stil de viață nesănătos poate contribui semnificativ la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Factorii de risc includ:

 • Consumul excesiv de sare poate crește retenția de apă și presiunea sângelui în artere.
 • Consumul regulat și excesiv de alcool poate crește tensiunea arterială.
 • Excesul de greutate corporală poate crește riscul de hipertensiune arterială prin creșterea rezistenței la insulină și afectarea funcției vasculare.
 • Un stil de viață sedentar poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
 • Fumatul poate deteriora pereții arterelor și crește riscul de ateroscleroză și hipertensiune arterială.
 • Stresul cronic poate declanșa eliberarea de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot crește tensiunea arterială.

Anumite afecțiuni medicale pot contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale sau pot agrava tensiunea arterială existentă. Acestea pot include:

 • Diabetul zaharat
 • Apneea de somn
 • Boli renale
 • Tulburări tiroidiene
 • Boli endocrine, cum ar fi boala Cushing sau feocromocitomul

Riscul de hipertensiune arterială crește odată cu înaintarea în vârstă. Bărbații au, în general, un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială înainte de vârsta de 55 de ani, în timp ce riscul pentru femei crește după menopauză.

Simptomele hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este adesea denumită „ucigașul tăcut” deoarece poate fi asimptomatică pentru o perioadă lungă de timp. Mulți oameni nu realizează că au tensiune arterială crescută până când nu întâmpină complicații sau nu li se măsoară tensiunea arterială în mod regulat. Iată câteva simptome care pot apărea în cazul hipertensiunii arteriale:

 • Hipertensiunea arterială poate provoca dureri de cap intense, mai ales în partea din spate a capului, care pot fi mai pronunțate dimineața.
 • Senzația de amețeală sau de vertij poate fi un simptom al hipertensiunii arteriale, mai ales în cazurile severe sau în timpul unui episod de creștere rapidă a tensiunii arteriale.
 • Tensiunea arterială crescută poate afecta circulația sângelui către ochi, ceea ce poate provoca vedere încețoșată sau dificultăți de focalizare.
 • Unele persoane cu hipertensiune arterială pot simți palpitații ale inimii sau bătăi neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de palpitații.
 • Hipertensiunea arterială poate afecta vasele de sânge fragile din nas, crescând riscul de sângerări nazale frecvente sau grele.

Este important să rețineți că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni și nu sunt exclusive hipertensiunii arteriale. De exemplu, durerile de cap sau amețelile pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială scăzută sau migrenele. Totuși, dacă experimentați aceste simptome în mod regulat, este important să vă consultați medicul pentru evaluare și diagnostic adecvat.

Diagnosticul hipertensiunii arteriale

Diagnosticul hipertensiunii arteriale este esențial pentru identificarea și gestionarea corespunzătoare a acestei afecțiuni. Deoarece hipertensiunea arterială poate fi adesea asimptomatică, este important să se efectueze măsurători regulate ale tensiunii arteriale pentru a detecta eventualele creșteri ale presiunii sângelui în artere. Iată câteva aspecte importante legate de diagnosticul hipertensiunii arteriale:

Măsurarea tensiunii arteriale este primul pas în diagnosticul hipertensiunii arteriale. 

Conform ghidurilor medicale, pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială, trebuie să existe măsurători repetate ale tensiunii arteriale care să îndeplinească anumite criterii. Acestea includ:

 • Două sau mai multe măsurători ale tensiunii arteriale luate în vizite separate, cu o diferență de timp între ele.
 • O tensiune arterială sistolică de cel puțin 140 mmHg sau o tensiune arterială diastolică de cel puțin 90 mmHg în ambele măsurători.

În plus față de măsurarea tensiunii arteriale, medicul poate efectua o evaluare a riscului cardiovascular global al pacientului. Acest lucru poate include evaluarea factorilor de risc suplimentari, cum ar fi istoricul medical, antecedentele familiale, stilul de viață și eventualele complicații asociate hipertensiunii arteriale.

În unele cazuri, medicul poate recomanda investigații suplimentare pentru a evalua cauzele posibile ale hipertensiunii arteriale sau pentru a evalua eventualele complicații asociate. Acestea pot include teste de laborator, imagistică medicală (cum ar fi ecocardiografia sau imagistica renală), teste de funcție renală și altele.

După stabilirea diagnosticului de hipertensiune arterială, este important să se monitorizeze în mod regulat tensiunea arterială și să se înregistreze valorile pentru a evalua eficacitatea tratamentului și pentru a detecta eventualele schimbări în timp.

cabinet elysee

Tratamentul și prevenția hipertensiunii arteriale

Tratamentul și prevenția hipertensiunii arteriale sunt fundamentale pentru gestionarea acestei afecțiuni și pentru reducerea riscului de complicații grave de sănătate. Abordarea tratamentului poate varia în funcție de severitatea hipertensiunii arteriale, de factorii de risc individuali și de eventualele afecțiuni medicale asociate. Iată câteva aspecte importante legate de tratamentul și prevenția hipertensiunii arteriale:

 • Adoptarea unei diete sănătoase, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, și limitarea consumului de sare, grăsimi saturate și zahăr poate ajuta la controlul tensiunii arteriale.
 • Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul, poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
 • Fumatul poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de complicații cardiovasculare. Renunțarea la fumat poate avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiovasculare și a tensiunii arteriale.
 • Consumul moderat de alcool sau renunțarea la alcool poate fi benefic pentru controlul tensiunii arteriale.

În unele cazuri, modificările stilului de viață pot fi insuficiente pentru a controla tensiunea arterială. În aceste situații, medicul poate recomanda medicamente antihipertensive pentru a reduce tensiunea arterială.

Există o varietate de clase de medicamente disponibile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, inclusiv diuretice, blocante ale receptorilor de angiotensină, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei și altele. Alegerea medicamentului potrivit depinde de nevoile individuale ale pacientului și de eventualele afecțiuni medicale asociate.

Este important ca persoanele cu hipertensiune arterială să monitorizeze în mod regulat tensiunea arterială și să urmeze recomandările medicului cu privire la tratamentul și gestionarea acestei afecțiuni.

Pacienții cu hipertensiune arterială ar trebui să fie conștienți de posibilele complicații asociate și să solicite asistență medicală imediată în cazul în care apar simptome sau semne de complicații.

Prevenția hipertensiunii arteriale implică adoptarea unui stil de viață sănătos și a măsurilor de gestionare a stresului pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Controlul greutății, reducerea consumului de sare, menținerea unei diete sănătoase și activitatea fizică regulată pot contribui semnificativ la prevenirea hipertensiunii arteriale.

Educația pacienților și conștientizarea publicului cu privire la riscurile asociate hipertensiunii arteriale și la importanța măsurilor preventive și de gestionare pot juca un rol crucial în reducerea incidenței și a impactului acestei afecțiuni.

Dacă aveți întrebări sau preocupări cu privire la tensiunea arterială crescută sau doriți să stabiliți o consultație pentru evaluarea și gestionarea acestei afecțiuni, nu ezitați să contactați specialiștii noștri de la Elysee Hospital. Suntem aici pentru a vă oferi îngrijire personalizată și soluții eficiente pentru sănătatea dvs. cardiovasculară. Luați primul pas către o viață mai sănătoasă și mai fericită și programați o consultație astăzi!

Surse:

https://www.who.int/publications/m/item/hypertension-rou-2023-country-profile
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-pressure
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer
Call Now Button